ΟΔΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ (Σε πέντε ενότητες)

Αθηνά Γ. Αναστασίου

Εκδόσεις ΑΩ, 2012

Η Αθηνά Γ. Αναστασίου, με βαθιά ευγνωμοσύνη για τον τόπο της, με απέραντη τρυφερότητα για τους ανθρώπους γύρω της, με ουσιαστική αγάπη για την φύση, με την αίσθηση της προσφοράς πάντα σε πρώτο πλάνο, με την ακριβοδίκαιη ματιά που της έχει προσφέρει η εντρύφηση στην επιστήμη της αλλά και οι αξίες με τις οποίες προικίστηκε από την οικογένεια της, μας προσφέρει μια ποιητική συλλογή που έχει να πει πολλά και σημαντικά. Μια ποιητική συλλογή αντάξια εκείνων, των μεγάλων ποιητών, που σίγουρα την στηρίζουν ένθερμα από τον πάνθεον που πια βρίσκονται.

Η μεγάλη νίκη αυτής της συλλογής, είναι πως μας συσπειρώνει όλους γύρω της, ανεξάρτητα αν γνωρίζουμε τους τόπους και τα μέρη τα οποία περιγράφει. Τι κι αν τα πρόσωπα που υμνεί είναι με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και ιδιότητα; Κάλλιστα οι μνήμες όλων μας μπορούν να ακουμπήσουν πάνω τους με ασφάλεια.  Κι αυτό γιατί  οι λέξεις που χρησιμοποιεί η ποιήτρια μα κι ο τρόπος  «δεσίματος» τους είναι μοναδικά αυθεντικός.

Η Αθηνά Γ. Αναστασίου δεν κατάφερε να μεταφέρει μόνο προσωπικές της εικόνες και εμπειρίες στον ολάνθιστο κήπο της ποίησης, μα με τρόπο εξαιρετικά λεπτό και υπέρμετρα προσεγμένο δημιούργησε ένα βιβλίο-λιμάνι για τις μνήμες όλων μας, αφού η πέτρα, το χώμα, οι μυρωδιές, οι γεννήτορες και οι παιδικές μας αναμνήσεις - αφετηρία των μελλοντικής μας πορείας, είναι απόλυτα κοινές για όλους μας. Κοινές για όλους τους Έλληνες!

Μια εξαιρετική έκδοση που αξίζει ο κάθενας από εμάς να έχει στην κατοχή του.

Ματίνα Κ. Καρελιώτη